Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci:
a)(4x³+7x-3)+(x³+3-x)=
b)(7-x²y)+(2+2xy+4x²y)=
c)(0,4x²-0,2y³-1)+(¹/₅y³-²/₅+2)=

a)(2x³+3x+7)-(5x³+4x+6)=
b)(2xy+3,5x²)-(-1½x²+5xy)+10=
c)-(4x-5x²-9)-(-5x²+4x+4)=
d)(y⁴+2b²y²+4by³)-(-3y⁴+6by³+13b²y²)=

Proszę o pomoc
Z góry dziękuję :))

2

Odpowiedzi

2009-12-03T18:41:51+01:00
A)(4x³+7x-3)+(x³+3-x)=4x³ +7x - 3 + x³ + 3 - x = 5x³ + 6x
b)(7-x²y)+(2+2xy+4x²y)=9 + 3x²y + 2xy
a)(2x³+3x+7)-(5x³+4x+6)= - 3x³ + 7x + 13
b)(2xy+3,5x²)-(-1½x²+5xy)+10=7xy +2x²
c)-(4x-5x²-9)-(-5x²+4x+4)=-4x + 5x² + 9 + 5x² - 4x - 4 = -8x + 10x² + 5
6 4 6
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-03T18:50:11+01:00
A) 4x³+7x-3+x³+3-x = 5x³+6x
b) 7-x²y+2+2xy+4x²y = 2xy + 3x²y + 9
c) nie za bardzo wiem co tam w 2 nawiasie pisze

a) 2x³+3x+7 - 5x³-4x-6= -x - 3x³ + 1
b) 2xy+3,5x²+1½x²-5xy+10 = -3xy+5x²+10
c) -4x+5x²+9+5x²-4x-4 = -8x+10x²+5
d) (y+2b²y²+4by³)-(-3y+6by³+13b²y²)=
y+2b²y²+4by³+3y-6by³-13b²y²=
4y-2by³-11b²y²


3 2 3