Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-03T19:09:18+01:00
POZYTYWNE:
-użyźniają glebę
-rozkładają szczątki organiczne, takie jak opadłe liście, martwe rośliny, zwierzęta, drewno, ściółkę
-są cenionym pokarmem
-właściwości grzybów wykorzystuje się w piekarnictwie
-dzięki grzybom dojrzewają sery i mają specyficzny smak
-są potrzebne do produkcji niektórych antybiotyków

NEGATYWNE:
-powstaje pleśń
-choroby (np. grzybica)
2009-12-03T19:17:05+01:00
Pozytywne:
- Użyźniają glebę,
-rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt
-odgrywają wielką rolę w utrzymaniu równowagi na ziemi
- dzięki np. drożdżom wytwarzany jest alkohol etylowy w warunkach beztlenowych
- drożdże używane są również w produkcji piwa, win oraz w piekarnictwie.
- niektóre z nich wykorzystuje się do produkcji serów.

Negatywne:
- niektóre grzyby infekują zboża
- przyczyniają się do wielu chorób roślin.
- - // - się do chorób powierzchniowych - grzybica (np. stóp, skóry głowy itp.)
- powodują infekcję pochwy oraz błony śluzowej.
2009-12-03T19:21:27+01:00
Pozytywne:
1.Rozkładają martwą substancję organiczną tworząc próchnicę.
2.Żyją w symbiozie z glonami, tworząc porosty.
3.Tworzą mikoryzę z drzewami.
4.Wykorzystywane są do produkcji antybiotyków i witaminy A, B2, B12.
5.W przemyśle piekarniczym(drożdże)
6.W przemyśle gorzelniczym(drożdże)
7.W przemyśle mleczarskim
8.Mogą być wykorzystywane w walce biologicznej ze szkodnikami
9.Są pokarmem ludzi i zwierząt
Negatywne:
10.Wywołują choroby ludzi, zwierząt i roślin
11.Niszczą artykuły spożywcze i materiały przemysłowe