Odpowiedzi

2009-12-03T19:21:00+01:00
1° = 4 min

240 * 4 = 960 min = 16h
2009-12-03T19:20:36+01:00
240 * 4min = 920 minut bo 1 stopien = 4minuty
960 min = 16 godz
Odp. Różnica czasu wynosi 16 godz
2009-12-04T00:11:38+01:00
Różnica długości geograficznej między miejscowościami A i B wynosi 240 stopni. Oblicz różnicę czasu słonecznego między tymi miejscowościami.

1 stopień to 4 minuty
240 stopni to 4 minuty *240=960 minut

szybciej 360 stopni to 24 h
60 stopni to 4 h
240 stopni to 4 razy więcej czyli 4*4h=16h