Wszystkie zadania są na ułamki !!!
1. Zad

Na dwudniowy turniej do króla Karola przybyło wielu rycerzy. Już pierwszego dnia połowa z nich zakochała się w pięknej królewnie, a 2/3 ( ułamek ) pozostałych rycerzy zakochało się w niej następnego dnia. Tylko 12 rycerzy pozostało całkiem obojętnych na wdzięki królewny. Ilu rycerzy przybyło na turniej?

2. Zad

Znajdź taką liczbę naturalną, o której wiadomo, że jeśli dodamy do niej jej odwrotność, to otrzymamy liczbę naturalną ___________ .

3. Zad

Wypisz wszystkie ułamki właściwe, których odwrotność jest ułamkiek o liczniku 5. __________________

2

Odpowiedzi

2009-12-03T20:08:21+01:00
Umiem tylko zad 1
12:3=4
4*2=8
12+8=20
20*2=40
bylo 40 rycerzy
Najlepsza Odpowiedź!
  • CENA
  • Początkujący
2009-12-03T20:17:12+01:00
1.
12x3=36
36x2=64
Odp:Przybyło 64 rycerzy.
2.
0-nie jestem do końca pewien
3.
1/5
2/5
3/5
4/5
1 5 1