Odpowiedzi

2009-12-03T20:22:05+01:00
Dam przykład:

bok ma 10 cm 30 % z 10 to 3 , 10 +3 = 13
P = a razy a

Przed:
P = 10 razy 10 = 100

Po
P = 13 razy 13 = 169
1 1 1
2009-12-03T20:21:35+01:00
10*10=100 zakladajac ze bok ma 10 cm zwiekszymy go o 30 % to wyniesie 13cm jeden bok a wiec
13*13=169

a wiec:

100% = 100
x%= 169

100x=16900
x=169

169-100=69 o tyle % zwiekszy sie pole dodajac do akzdego boku 30% jego dlugosci.
1 1 1
2009-12-03T20:31:24+01:00
10*10=100
13*13=169

100% = 100
x%= 169

100x=16900
x=169

169-100=69 o tyle % zwiekszy sie pole dodajac do kazdego boku po 30% jego dlugosci.
1 5 1