Prosze! pomóżcie !
potrzebuje wyników tych działań ( ja wiem wynik - tylko że to ma być rozpisane, jak nie będzie rozpisane to wstawiam błędną - spam )

1. x*(-3)-4*(-2)=-2
2. 2*(-x)-4*(-2)=-2
3. 2*(-3)-x*(-2)=-2
4. 2*(-3)-4*(-x)-=2

* = razy
x = niewiadoma

reszte chyba wiecie :D
prosze o szybkie rozwiązanie - to na jutro ! :(

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-03T22:04:51+01:00
1. x*(-3)-4*(-2)=-2
-3x+8=-2
-3x=-10
x=10/3
2. 2*(-x)-4*(-2)=-2
-2x+8=-2
-2x=-10
x=5
3. 2*(-3)-x*(-2)=-2
-6+2x=-2
2x=4
x=2
4. 2*(-3)-4*(-x)-=-2
-6+4x=-2
4x=4
x=1

no nie moze byc inaczej...
2009-12-03T22:14:00+01:00
1. x*(-3)-4*(-2)=(-2)
-3x+8=-2
-3x=-2-8
-3x=-10| /-3
x=-10/-3
4
x=2 10

2. 2*(-x)-4*(-2)=-2
-2x+8=-2
-2x=-2-8
-2x=-10 | /-2
x=5

3. 2*(-3)-x*(-2)=-2
-6+2x=-2
2x=-2+6
2x=4 | /2
x=2

4. 2*(-3)-4*(-x)-=2
-6+4x=-2
4x=-2+6
4x=4 | /4
x=1
2009-12-03T22:18:24+01:00
1. x*(-3)-4*(-2)=(-2)
-3x+8=-2 przenosimy wiadome na jedną niewiadome na drugą
-3x=-10 /:(-3)
x=3 1/3

2. 2*(-x)-4*(-2)=-2
-2x+8=-2 przenosimy ;]
-2x=-10 /:(-2)
x=5

3. 2*(-3)-x*(-2)=-2
-6+2x=-2 przenosimy
2x=4 /:2
x=2

4. 2*(-3)-4*(-x)=-2
-6+4x=-2 przenosimy
4x=4 /:4
x=1

mam nadzieje że wystarczające rozpisane ;]