Odpowiedzi

2009-12-03T23:07:48+01:00
1.Przekształć iloczyny na sumy, a sumy na iloczyny tak, aby otrzymać równania tożsamościowe:
a)3*(x+2)=3x+6
b)-2*(3x-3)=-6x+6
c)2x*(x+0,5)=2x²+x
d)-1,5*(2x-1)=-3x+1,5
e)8x+12=4(2x+3) nie wiem co tu ma byc moze tak
f)4x²-2x=2x(x-2)
g)-6a+3b=-3(2a-b)
h)9x²-27x=9x(x-3)
1 5 1
2009-12-04T00:58:36+01:00
A) 3 * (x + 2) = 3x + 6
b)-2 * (3x - 3) = -6x + 6
c)2x * (x + 0,5) = 2x² + x
d)-1,5 * (2x - 1) = -3x + 1,5
e)8x + 12 = 4 * (2x + 3)
f)4x² - 2x = 2x * (2x - 1)
g)-6a + 3b = -3 * (2a - b)
h)9x² - 27x = 9x * (x - 3)

W poprzednim rozwiązaniu jest błąd - w podpunkcie f