Odpowiedzi

2009-12-04T15:22:08+01:00
Nie porąbane tylko potrzebujemy spojrzeć krokowo... najpierw liczymy v₀ mając v,a,t... wzór na to będzie taki:
v=v₀+at

przekształćmy wzór na wyliczenie v₀:
v=v₀+at
v-at=v₀
v₀=v-at

i podstawiamy:
v₀=72km/h - (3m/s² * 5s)
v₀=72km/h - (15m/s)
nie możemy odejmować różnych wartości więc 72km/h zamieniamy na metry na sekundę (km=1000m, h=3600s):
72km/h=72*1000m/3600s=720m/36s=20m/s i tak:
v₀=20m/s - 15m/s = 5m/s

mając już prędkość początkową możemy obliczyć drogę jaką przebył pojazd, a wzór na to jest taki:
s=s₀+v₀t+at²/2

niestety nie znamy początkowej drogi jaką przebył, a więc przyjmijmy, że jest nieważna (bo w końcu liczymy pozostałe 5 sekund):
s=v₀t+at²/2

podstawiamy:
s=5m/s*5s + (3m/s²*(5s)²)/2
s=25m + 3m/s²*25s²/2
s=25m+75m/2
s=25m+37,5m=62,5m
2009-12-04T15:25:07+01:00
V₀=v-at
v₀=72km/h - (3m/s² * 5s)
v₀=72km/h - (15m/s)
v₀=20m/s - 15m/s = 5m/s <--trzeba zamienić ponieważ nie możemy odejmować m od km ;p

s=v₀t+at²/2
s=5m/s*5s + (3m/s²*(5s)²)/2
s=25m + 3m/s²*25s²/2
s=25m+75m/2
s=25m+37,5m=62,5m

i koniec xd