Proszę o pomoc w rozwiązaniu!

1. Oblicz słoneczny czas miejscowy sloneczny oraz godzina czasu urzedowego w niżej miastach dla momentu gdy w Warszawie(52stopniN,21stE) jest godzina 13.15:
-Meksyk (19stN, 99stW)
-Teheran(35st N, 51st E)

2. Oblicz o ile minut/godzin wczesniej lub pozniej w stosunku do Warszawy nastapi wschód Słońca w :
-Hrubieszowie(50st N, 23st E)
-Madrycie(40st N, 03st W)
-Moskwie(55st N, 37st E)

1

Odpowiedzi

2009-12-04T20:49:39+01:00
1.
meksyk
99+21=120st
1st-4min
120st-x
x=480min:60=8h
13:15-8=5:15
urzedowy:120st:15st=8
13:15-8=5:15

teheran
51-21=30st
1st=4min
30st-x
x=120min:60=2
13:15+2=15:15
urzedowy:
30st:15st=2
13:15+2=15:15

2.a) 23st-21st=2st
2st∧4=8min wczesniej
b)21+3=24st
24∧4=96min pózniej
c)37-21=16st
16∧4min=64min wczesniej