Pan Rafał dojeżdża do pracy samochodem. Jago miejsce pracy jest oddalone od domu o 15 km, a samochód spala 6,5 litra paliwa na 100 km. Litr benzyny kosztuje 3,20 zł. W lutym było 20 dni roboczych. Ile w lutym kosztowały pana Rafała dojazdy do pracy?

Z góry dzięki za odpowiedz...

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-04T20:30:58+01:00
15km*2=30km (bo tyle jedze w ciągu dnia km, w obie strony)
30km*20=600km
600km:100km=6
6,5l*6=39l
39*3,20zł=124,80zł
Dojazd w lutym kosztował 124,80zł

3 5 3
2009-12-04T20:33:18+01:00
15×2=30km
30km×20dni=600km
600÷100=6
6×6,5=39l
39×3,20=124,8zł
1 5 1
2009-12-04T20:34:35+01:00
Droga do pracy w dwie strony
s=2x15=30 km dziennie przejeżdza pan Rafał

30×20=600 w miesiacu lutym przejechał 600 km

600:100=6
6 x6,5= 39 w miesiacu lutymmusiał kupic 39 litrow benzyny

39×3,20 zł=124,8 zł

w lutym dojazdy do pracy kosztowały pana Rafała 124,8 zł
1 5 1