Odpowiedzi

2009-12-05T12:21:54+01:00
2x-y=5
x+y=4

(teraz wszystko dodajemy, bo przy y mam przeciwny współczynnik)
czyli po dodaniu to będzie:
3x=9
dzielimy to na 3, czyli
x=3
a teraz do drugiego równania podstawimy wynik z pierwszego)
3+y=4
czyli
y=1
2009-12-05T12:22:03+01:00
{2x-y=5
{x+y=4
2x-y(trzeba skreslić)=5
x+y(trzeba skreslić)=4
x=3
y=1
1 5 1
  • Herx
  • Rozwiązujący
2009-12-05T12:22:16+01:00
{2x-y=5 |*2 >> 4x - 2y = 10
{x+y=4 |*-(4) >> -4x -4y=-16

-6y=-6 |:(-6)
y=1

2x-1=5
2x=6 |:2
x=3