Odpowiedzi

2009-12-05T13:13:38+01:00
30%=30/100
200*30/100=6000/100=60
200+60=260

50%=50/100
50*50/100=2500/100=25
50+25=75

200+50=250
260+75=335
335-250=85
85/250=0,34
0,34=34%

/ - kreska ułamkowa

Odp.: Całość zdrożała o 34%.
2009-12-05T13:16:04+01:00
30 % × 200 = 60 zł
50 % × 50 = 25 zł
60 + 25 = 85 zł
200 + 50 = 250 zł
85/250 × 100 % = 34 %

Odp. Całośc zdrożała o 34 %
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-05T13:18:07+01:00

Odkurzacz
200zł-100%
xzł-30%

x=200zł×30%/100%=6000:100=60zł

Wyposażenie:

50zł-100%
xzł-50%

x=50×50/100=2500:100=25zł

200+50=250zł
60zł+25zł=85zł

250zł-100%
85zł-x%

x=85×100/250=8500:250=34%

Odp.Całość zdrożała o 34%