Statek płynący z prądem rzeki przepłynął 80km w czasie 4 godz. Płynąc pod prąd w ciągu 5 godz przepłynął 70km. Oblicz prędkość statku na wodzie stojącej i oblicz prędkość prądu rzeki .. BArdzo proszę o pomoc do poniedziałku . ;]

1

Odpowiedzi

2009-12-05T16:39:40+01:00
Vs - prędkość statku z prądem rzeki = 80/4 = 20 km/h
Vs - prędkość statku płynącego pod prąd = 70/5 = 14 km/h
Vr - prędkość prądu rzeki
Vs + Vr = 20
Vs - Vr = 14 - obliczamy Vs
Vs = 14 + Vr - wstawiamy do pierwszego równania
14 + Vr + Vr = 20
2Vr = 20 - 14
2Vr = 6
Vr = 3 km/h
Prędkość prądu rzeki wynosi 3 km/h
Vs + Vr = 20
Vs + 3 = 20
Vs = 20 - 3 = 17 km/h
prędkość statku na stojącej wodzie wynosi 17 km/h
5 4 5