Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-05T18:37:30+01:00
Podstawa=a
ramiona=4a
pierwsze ramie=b
drugie ramie=c

a+b+c=27
a+4a+4a=27
9a=27 /:9
A=3
4a=4*3=12
b=c=12
12+12+3=27
2009-12-05T18:39:07+01:00
Obw= 27cm
x - długość podstawy
4x - długość jednego ramienia

tak więc:

27 = 4x+4x+x
27 = 9x /:9
3 = x

4 × 3 = 12
tak więc podstawa ma długość 3 cm a ramienia mają po 12cm
2009-12-05T18:40:12+01:00
Obwód trójkąta równoramiennego to=2*a+b
a-bok
b-podstawa

a jest 4 razy większe niż b więc możemy zapisać że a=4b
a więc obwód bedzie wtedy wygładał tak: 2*4b+b
a więc
27cm=9b/:9
b=3cm
a=4*3 cm=12 cm