Odpowiedzi

2009-12-05T19:07:43+01:00
|√⅔₋0,3|=-√⅔+0,3
|-²³/₂+√10| =²³/₂-√10
2009-12-05T19:09:39+01:00
Witaj:)
a|√⅔₋0,3| = √⅔₋0,3
b||-²³/₂+√10| = 23/2-√10

w takich zadaniach nalezy najpierw sprawdzic czy wartosc wyrazenia pod wartoscia bezwgledna daje wynik ujemny czy dodatni:
jezeli dodatni przepisujemy bez zmiany znaku bez wartosci bezwzglednej
natomiast gdy wartos pod wartoscia bezwgledna daje wynik ujemny zmieniamy znaki na przeciwne opuszczajac wartosc bezwgledna

pozdrawiam
2009-12-05T19:19:52+01:00
A) |√⅔₋0,3| = √⅔ - 0,3

√⅔ = √2/√3 =~ 1,41/1,71
1,41/1,71 > 0,3
√⅔ > 0,3

b) |-²³/₂+√10| = |√10-²³/₂| = ²³/₂ - √10

√10 =~ 3,16
²³/₂ = 11,5
²³/₂ >√10