Matematyka 2001 kl.1 str.68 ćw 17
Do wanny leje się woda z dwóch kranów. Z jednego wypływa średnio 12 litrów w ciągu jednej minuty, z drugiego 8 litrów w ciągu jednej minuty. Ile czasu potrzeba, aby wodą z tych kranów napełnić wannę o pojemności 90 litrów?

prosze pomocy
Obliczenia!!

1

Odpowiedzi

2009-12-06T00:49:32+01:00
12 + 8 = 20 - tyle wody leje sie w ciągu 1 m z obu kranów
20 * 4 = 80 - tyle w przeciągu 4 min
20 / 2 = 10 - tylw w przeciągu 0.5 min
4 min + 0.5 min = 4.5 min