Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T12:14:11+01:00
Pod wpływem wysokiej temperatury w szybkowarze zwiększa się ciśnienie pary wytwarzającej się z wody zawartej w przyrządzanych potrawach.Dzięki temu produkty szybciej miękną.Zawór i uszczelka pokrywki gwarantują hermetyczność zamknięcia.
9 4 9
  • Użytkownik Zadane
2009-12-06T12:13:59+01:00
W zamkniętym garnku , który musi zawsze zawierać minimalną ilość cieczy , powstaje para.
3 3 3
2009-12-06T12:17:03+01:00
Szybkowar to garnek zamknięty szczelnie, ale z zaworem bezpieczeństwa
Ogrzewana w nim woda paruje i nie znajdując ujścia podwyższa ciśnienie do wartości
przewidzianej konstrukcją zaworu.
Po osiągnięciu krańcowej dopuszczalnej granicy ciśnienia zawór otwiera się i wypuszcza część pary - słychać to jako gwizd.
Podwyższenie ciśnienia i dostarczanie energii
do układu samowar-mokra_zawartość powoduje też podwyższenie temperatury
trochę ponad 100 stopni Celsjusza.
W podwyższonej temperaturze szybciej gotują się znajdujące się w wodzie ciała - szybciej miękną.
5 4 5