1) ( ⅕a+½b⁶) (½b⁶-⅕a) =
2) (x⁴+√3) (x⁴-√3) =
3) 10 ______
3√2-4 =
4) √3_____
5√3+8 =
1)(W pierwszym przykładzie jest (jedna piąta a+jedna druga b do potęgi 6) (jedna druga b do potęgi 6 - jedna piąta a)
....
Jak macie jakieś pytania to piszcie i pytajcie..
Z góry dzięki..;*
Potrzebne mi to na jutro..:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T12:46:39+01:00
1) ( ⅕a+½b⁶) (½b⁶-⅕a) = (½b⁶)-(⅕a)² = ¼b¹² - 1/25*a²
2) (x⁴+√3) (x⁴-√3) =(x⁴)² - (√3)² = x⁸ - 3
3) 10/(3√2-4) =[10*(3√2+4)]/[(3√2-4)(3√2+4)] =
(30√2+40)/[(3√2)² - 4²] = (30√2+40)/(18-16) =
(30√2+40)/2 = 15√2 + 20
4) √3/(5√3+8) = [√3*(5√3-8)]/[(5√3+8)(5√3-8)] =
(15 - 8√3)/[(5√3)² - 8²] = (15 - 8√3)/(75 - 64)
= (15 - 8√3)/11
1 5 1