Dorota,Tomek i ich rodzice wybrali się do teatru.Cena biletu osoby doroslej była o 60%wyższa od ceny biletu dla dziecka.Jeśli rodzice zapłacili za wszystkie bilety 78zł to ile kosztował bilet dla dziecka ? dzięki z góry i pozdrawiam

3

Odpowiedzi

2009-12-06T13:48:47+01:00
60%=0,6
1+0,6=1,6
1,6*2=3,2

2x+3,2x=78
5,2x=78 | /5,2
x=15

15*0,6=9
15+9=24

Odp.: Bilet dla dziecka kosztował 15zł, a dla rodzica 24zł.
2009-12-06T13:54:16+01:00
2x +2* 160%x=78
2x + 2* 1.6x=78
2x + 3,2x= 78
5,2x=78|:5,2
x=15

Odp: Bilet dla dziecka kosztował 15 zł.
2009-12-06T13:56:53+01:00
60%z 78zl.=46.80 (bilety rodziców) 78zl-46.80zl=31.20zl 31.20zl.:2=15.60zl. Op.Bilet dziecka kosztował 15.60zl.