Odpowiedzi

2009-12-06T13:55:46+01:00
Dla kwasu siarkowego VI:

H2SO4 + K20 -> K2SO4 + H2O
H2SO4 + MgO -> MgSO4 + H20
3 H2SO4 + Mn2O3 -> Mn2(SO4)3 + 3H20

Dla kwasu siarkowego IV jest praktycznie tak samo, tylko ze zamiast H2SO4 jest H2SO3 :)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T13:56:44+01:00
KWAS SIARKOWY (VI)

H₂SO₄ + K₂O -> K₂SO₄ +H₂O

H₂SO₄ + MgO -> MgSO₄ + H₂O

3H₂SO₄ +Mn₂O₃ -> Mn₂(SO₄)₃ + 3H₂O

KWAS SIARKOWY (IV)

H₂SO₃ + K₂O -> K₂SO₃ +H₂O

H₂SO₃ + MgO -> MgSO₃ + H₂O

3H₂SO₃ +Mn₂O₃ -> Mn₂(SO₃)₃ + 3H₂O


Pozdrawiam,
matteushq;)
2 5 2
2009-12-06T16:12:20+01:00
Fajnie fanie, tylko że nikt nie wziął pod uwagę że Mn2O3 jest dość silnym utleniaczem i reakcje z nim wyglądają inaczej:

Dla H2SO4:
H2SO4 + K20 -> K2SO4 + H2O
H2SO4 + MgO -> MgSO4 + H20
H2SO + Mn2O3 -> 2MnSO4 + H2O + O2

Dla H2SO3:
H2SO3+ K20 -> K2SO3 + H2O
H2SO3 + MgO -> MgSO3 + H20
Mn2O3+2H2SO3 ->MnSO4+ MnSO3+2H2O
1 5 1