Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T17:03:07+01:00
A)
3m+n=9
2m-5n= -11

n= 9-3m
2m-5m= -11

podstawiasz n do drugiego równania:
2m- 5(9-3m)= -11
2m- 45+ 15m= -11
17m= -11+45 (przenosisz liczby na prawą stronę, a m dodajesz)
17m= 34/ 17
m= 2

teraz należy podstawić do pierwszego równania, aby obliczyć n:
n=9-3m
m=2

n= 9-3•2
n= 9-6
n= 3

m=2
n=3

b)
2x-2y=7/ :2
4x+3y=21

x-y=3,5
4x+3y= 21

x= 3,5- y
4x+3y= 21

znowu podstawiasz:
4(3,5-y)+3y= 21
14- 4y+3y= 21
-y= 21-14
-y= 7/:(-1)
y= -7

x=3,5-y
y= -7

x= 3,5- (-7)
x= 10,5

x= 10,5
y= -7
1 5 1