Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T16:55:12+01:00
W(x)=3x²+2x²-ax+b=5x²-ax+b,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, jeśli w(1)=4 tzn,że jesli pod x podstawisz 1 to równanie =4,czyli 5×1²-1a+b=4,,,,,,,teraz pod x podstaw -2 i otrzymasz -26,czyli: 5×(-2)²+2a+b=-26 i masz układ równań,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,5-a+b=4 i drugie równanie:5×4+2a+b=-26,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, czyli:-a+b=-1,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 20+2a+b=-26,,,,,,, z pierwszego równania masz:b=a-1,podstaw po drugie i masz:2a+a-1=-26-20,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, czyli:3a=-45,,,, czyli a=-15,,,,,,,, b=a-1=-15-1=-16
2009-12-06T16:56:21+01:00
W pierwszym wypadku za x podstawiasz 1 i to się równa 4 , a w drugi podstawiasz (-2) i to sie = -26
3*1²+2*1²-a*1+b=4
3*(-2)²+2*(-2)²-a*(-2)+b=-26 i rozwiązujesz układ równań

3+2-a+b=4
12+8+2a+b=-26

-a+b=-1/2
2a+b=-46

-2a+2b=-2
2a+b=-46
----------------dodaję stronami
3b=-48/:3
b=-16
2a-16=-46
2a=-30/:2
a=-15

a=-15
b=-16