Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65km.Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5km więcej niż pierwszego dnia.Ile kilometrów przebyli każdego dnia?Zapisz wszystkie obliczenia.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T20:14:16+01:00
X+2x+x+5=65
4x=60
x=15
pierwszego dnia x czyli 15
drugiego 2x czyli 30
a trzeciego x+5 czyli 20
2009-12-06T20:14:44+01:00
Nie jestem pewna, czy dobrze wyjdzie...

65 - 5 = 60
60 : 4 = 15
15 x 2 = 30
15 + 5 = 20

Niby się zgadza, ale nie mam pewności.