Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-06T20:30:55+01:00
Sok żołądkowy – jeden z soków trawiennych, który jest wydzieliną gruczołów trawiennych znajdujących się w błonie śluzowej żołądka. Płyn bezbarwny, przezroczysty, o kwaśnym odczynie.

W skład soku żołądkowego wchodzą:

* podpuszczka trawi białka mleka,
* pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek,
* kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH),
* lipaza, która rozpoczyna trawienie tłuszczów,
* śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo.

Fazy wydzielania soku żołądkowego:

* głowowa - inaczej faza nerwowa, występuje wydzielanie soku żołądkowego pod wpływem impulsacji z nerwów błędnych. W fazie tej uczestniczą zarówno odruchy warunkowe jak i bezwarunkowe.
* żołądkowa - pokarm pojawia się w żołądku, na skutek mechanicznego podrażnienia błony śluzowej żołądka zachodzi odruchowe i bezpośrednie oddziaływanie na komórki dokrewne G znajdujące się w błonie śluzowej żołądka. Wydzielają one do krwi gastrynę, która pobudza do wydzielania gruczoły błony śluzowej żołądka.
* jelitowa - pod wpływem treści pokarmowej przechodzącej z żołądka do dwunastnicy na drodze nerwowej i humoralnej zachodzi zarówno pobudzanie jak i hamowanie czynności żołądka. Wytwarzane w dwunastnicy gastryna i cholecystokinina pobudzają wydzielanie soku żołądkowego natomiast sekretyna działa hamująco. Za pośrednictwem odruchu jelitowo-żołądkowego następuje hamowanie opróżniania żołądka i wydzielania soku żołądkowego


Rola żołądka:

1. Gromadzenie i przechowywanie spożywanych pokarmów.

2. Wytwarzanie przez gruczoły błony śluzowej żołądka soku żołądkowego, w skład którego wchodzą :

- kwas solny

- enzymy trawienne

- sole mineralne

- woda

- śluz.

3. Trawienie pokarmów.

4. Wyławianie pokarmów
6 5 6
2009-12-06T20:30:48+01:00
Skład soku żołądkowego:
- podpuszczka trawi białka mleka,
- pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek,
- kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH),
- lipaza, która rozpoczyna trawienie tłuszczów,
- śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo.

Funkcje żołądka:
1. Gromadzenie i przechowywanie spożywanych pokarmów.
2. Wytwarzanie przez gruczoły błony śluzowej żołądka soku żołądkowego.
3. Trawienie pokarmów.
4. Wyławianie pokarmów.
2 2 2
2009-12-06T20:37:24+01:00
W skład soku żołądkowego wchodzą:
- podpuszczka, trawi białka mleka
- pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek
- kwas solny, w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH)
- lipaza, która rozpoczyna trawienie tłuszczów
- śluz, chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo

Funkcje żołądka:
1. Gromadzenie i przechowywanie spożywanych pokarmów.
2. Wytwarzanie przez gruczoły błony śluzowej żołądka soku żołądkowego.
3. Trawienie pokarmów.
4. Wyławianie pokarmów.
2 4 2