Odpowiedzi

2009-12-06T21:22:15+01:00
Y=x+3
2x+y=9

y=x+3
2x+x+3=9
3x+3=9
3x=6
x=2

y=2+3
y=5
x=2
1 4 1
2009-12-06T21:22:40+01:00
Y=x+3
2x+y=9

y=x+3
2x+x+3=9 <- podstawiamy y z pierwszego równania

y=x+3
3x=6

y=x+3
x=2

y=2+3
x=2

y=5
x=2
1 2 1
2009-12-06T21:23:42+01:00
Y=x+3
2x+y=9

pod drugie równanie podstawiamy to pierwsze... czyli za y w drugim równaniu podstawiamy to co jest wartością y w pierwszym równaniu:

2x+ (x+3)= 9
2x+x+3= 9
3x= 9-3
3x= 6/:3
x= 2

teraz w tym pierwszym równaniu podstawiamy to co wyszło w x, czyli 2.

y= x+3
x=2

y= 2+3
y=5

x=2
y=5

jeżeli to miało być rozwiązane układem równań;P
1 5 1