Zad 1
korznie jakich roslin czesto jadasz ?
zad2 napisz przepisa na potrawe ktorej glownym skladnikiem jest korzen jakiejs rosliny
skaldniki :...................................................................
czas przygotowania.................................
wykonanie.......................................................................................................................................................................................................................

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T12:33:30+01:00
Zad 1.Korzenie roślin jakie czesto jadam to np. seler i marchew.
zad2. Składniki:
*seler
*marchew
*śmietana
*sól
czas wykonania ok 10 min.
Wykonanie:
* dobrze umyś seler i marchew
* obrać warzywa
* zetrzeć na tarce
* wrzucic razem do jednej miski i dodac śmietane, szczypte mała soli
* wymieszać

tą skromna i smaczną sałatke mozna jeść na kanapki lub do obiadku

:) SMACZNEGO!!!:) mam nadzieję, że pomogłem:)
30 4 30
2009-12-07T12:56:07+01:00
1)
Korzenie roslin:
-marchew
-pietruszka
-burak czerwony
-ziemniak
-seler
-cebula
2)np.może to być przepis na frytki
Skladniki:
-ziemniaki
-olej
-sól do smaku
czas przygotowania-ok.30 minut
Ziemniaki obrać,umyć pokroić w słupki gubości pół centymetra.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ziemniaki.Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć z tłuszczu przyprawić solą i podawać np.z kotletem i surówką.
20 3 20
2009-12-07T13:24:32+01:00
Zad 1
marchew
mniszek -( z korzenia robi sie kawe)
pasternak
seler
por
ziemniak
burak(bulwa)
pietruszka
cebula(bulwa)
zad.2
barszcz czerwony:
czas:30 minut + 2 godziny gotowania
liczba porcji: 4
składniki:
3 średnie buraki
pęczek włoszczyzny (patrz BULION WARZYWNY)
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie: Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.
9 3 9