Odpowiedzi

2009-12-07T15:52:13+01:00
Właściwości fizyczne:

- bezbarwny
- temperatura krzepnięcia: 332K (41,1OC)
- temperatura wrzenia 86C.
- Jako stężony jest nietrwały (rozkładająco działa na niego światło i podwyższona temperatura), w miarę rozcieńczania staje się coraz trwalszy.
- silna woń
- stężony dymi
- dymi w wilgotnym powietrzu
- Gęstość stężonego kwasu azotowego (V) wynosi 1,50 g/cm3,

Właściwości chemiczne:

- żrący
- drażni śluzówki nosa
- działa utleniająco na wszystkie metale z wyjątkiem platyny i złota, utlenia także niektóre niemetale
- mieszanina HNO3 i HCl w stosunku 1:3 tworzy tzw. Wodę królewską, która jest w stanie rozpuścić nawet platynę i złoto
- Pod wpływem kwasu azotowego (V) białko zmienia barwę na żółtą, (reakcja ksantoproteinowa) .
- Na skórę działa żrąco, powoduje bolesne rany oraz żółte zabarwienie skóry (przy kontakcie z rozcieńczonym roztworem).
- Jest mocnym kwasem - ulega całkowitej dysocjacji po dodaniu minimalnej ilości wody.
- Jest bardzo silnym utleniaczem, niektóre substancje organiczne w zetknięciu ze stężonym kwasem azotowym V ulegają samozapłonowi.
2009-12-07T15:53:03+01:00
Właściwosci kwasu azotowego 5:

-jest cieczą o gęstości 1,5 raza cięższy od wody,

- bezbarwny o charakterystycznym zapachu,

- reaguje z substancjami białkowymi powodując ich żółknięcie,

- ma właściwości żrące,

- ścina białko,

- reaguje z metalami szlachetnymi

-silnie utleniający,

-dymi na powietrzu

-temperatura wrzenia 86°C