Odpowiedzi

2009-12-07T16:43:05+01:00
A) Bo to co jest przed x musi byc przeciwne i odwrotne
3 4 3
2009-12-07T16:47:03+01:00
F(x) = 3x - 2

Prosta prostopadła z tych odpowiedzi które masz to A ponieważ
współczynnik przy x jest równy 3.
Aby prosta była prostopadła współczynnik a w tym wypadku 3 odwracasz i mnożysz przez -1
Więc otrzymujesz 1/3 * -1 = -1/3
Przy równoległej współczynnik a jest taki sam.
1 5 1
2009-12-07T16:46:25+01:00
F (x) = 3 x + 2 - dana funkcja

jest to funkcja w postaci y = a x + b

w tym przypadku a = 3

Aby funkcja była prostopadła do danej, musi mieć wzór:

y = (- 1/a) x + b1

- 1 / a = - 1 / 3

Odpowiedź właściwa to:

a) y = (- 1/3) x - 1

Pozdro))
11 3 11