ZAŁĄCZNIKI NIE DO TeGO ZADANIA NIE ZWRACAĆ NA NIE UwAGI!!


Samochód wujka Marcina pali średnio 6,5 l oleju napędowego (ON) na 100 kilometrów. Ile mniej więcej kosztuje olej, który ten samochód spala na dystansie

a) 200 km?
b) 250 km?
c) 120 km?

Cennik
ON - 3,91
PB (paliwo)- 95 - 4,16
PB 98 - 4, 38
LPG (gaz) - 1,98

2

Odpowiedzi

2009-12-07T16:49:24+01:00
A)po przejechaniu200 km samochod spali 13l oleju czyli bedzie to kosztowało 13*3,91=50,83
b)sam. spali 16,25l oleju
16,25*3,91=63,54 tyle bedzie kosztowalo
c)
6,5l→100km
xl→120km
x=7,38l tyle spali po przejechaniu 120km
7.8*3,91=30,5tyle zapłaci
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T16:53:54+01:00
3,91 ≈ 3,90
a)
po przejechaniu 200 km samochód spali 13l oleju
13*3,91=50,83
Odp: Olej mniej więcej kosztuje 50,83 zł

b)sam. spali 16,25l oleju
16,25*3,91=63,54
Odp: Olej mniej więcej kosztuje 63,54 zł

c)
6,5l→100km
xl→120km
x=7,38l tyle spali po przejechaniu 120km
7.8*3,91=30,5
Odp: Olej mniej więcej kosztuje 30,50 zł
1 5 1