Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-08-25T23:54:48+02:00
(x³+3x²-4)(x²+bx-4)=0
Rozwiazuje najpierw rownanie
(x³+3x²-4)=0
Sprawdzama x1=-2
W(2)=-8+12-4=0
Z tw. Bezouta dziele W(x)= (x³+3x²-4) przez (x+2)
(x³+3x²-4):(x+2)=x²+x-2
Sprawdzam ilosc rozwiazan x²+x-2=0
Δ=1+8=9 √Δ=3
x2=(-1-3)/2=-2
x3=(-1+3)/2=1
WNIOSEK
(x³+3x²-4)=0 ma dwa rozwiazania (jedno podwojne)
dlatego rownanie
(x²+bx-4)=0 musi miec jedno rozwiązanie
tzn jego delta musi byc rowna zero !
Δ=b²+16
b²+16=0 b∈zbioru pustego

ODP.
parametr b∈zbioru pustego

Jlosc rozwiazan 1-szego czlonu widac na wykresie
f. 3-g0 stopnia patrz zalacznik


Pozdrawiam
Hans







2 3 2