Onk-otwieramy nawias kwadratowy
znk-zamykamy nawias kwadratowy
dp-do potęgi
Oblicz
36: onk(-18): 3-3znk+14 * onk(-5)+ 2*3-11
14-onk(-6)dp2 - 30znk dp2 - 2dp3 :4
10dp2 : onk 6 +(-2)dp3 + 3znk -9 : znk(-3) * (-1)znk
25:onk(-4)dp2-(-2)*(-5)-(-1)dp12 znk

onk(-3)*6 +4znk :(-8) + onk 4dp2 + (-14)znk dp 3

Jeśli ktoś może to mi niech to wytłumaczy bardzo bym prosiła. ;)

1

Odpowiedzi

2009-12-07T18:07:13+01:00
Czy to jest jeden przykład?
jeśli nie to w pierwszym nie masz znk . !

No ale:
36: [-6 -3] + 14[ -5 + 6 -11] = 36 : -9 + 14 * -10 = -4 -140 = -144
Nie wiem czy czasem źle nie zrozumiałam:
14 - (36 -30)² - 8 :4 = 14 - 36 -2 = -24

100: [6 -8 +3] -9 : 3 = 100: -1 -3 = -100 -3 = -103

niestety, dwa ostatnie coś źle mi wychodzą.

1 4 1