Samochód wujka Marcina pali średnio 6,5 l oleju napędowego (ON) na 100 kilometrów. Ile mniej więcej kosztuje olej, który ten samochód spala na dystansie

a) 200 km?
b) 250 km?
c) 120 km?

Cennik
ON - 3,91
PB (paliwo)- 95 - 4,16
PB 98 - 4, 38
LPG (gaz) - 1,98







PROSZE ZE WSZYSTKIMI DZIAŁANIAMI (skąd wszystko się wzięło)

2

Odpowiedzi

2009-12-07T18:23:27+01:00
A)
200km÷100km=2
3,91×2=7,82 zł

b)
250km÷100km=2,5
3,91x2,5=9,778≈9,78 zł

c)
120km÷100km=1,2
3,91x1,2=4,692≈4,7 zł
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T18:32:35+01:00
A)200km

100km×2= 200km

6,5×2 = 13l

13×3,91=50zl,83gr

b)250km

100km×2,5=250km

6,5×2,5=16,25l

16,25×3,91=63zl,53gr