Jeżeli od sumy liczb ab i 4a odejmiemy iloczyn b- 1 i 2a, to otrzymamy :
a) ab+6a b) -ab+2a c) -ab+6a d) 3ab +6a

Wyrażenie -8akwadratb+4abkwadrat-4ab można zapisac w postaci :

a) 4ab(-2a+b)
b)-4ab(2a-b)
c) 4ab)-2a+b-1)
d)-4ab(2a+b-1)


tylko proszę z obliczeniami
i napisaniem jak ktoś co obliczył.

Ja to już obliczałam ale inne wyniki mi wychodzą



2

Odpowiedzi

2009-12-07T20:22:00+01:00
Zad.1
(ab+4a)-(b-1)2a=(ab+4a)-2ab-2a=-ab+2a
odp. b
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T20:25:42+01:00
Zad 1
ab + 4a - (b - 1)2a = ab + 4a - 2ab + 2a = - ab + 6a
odp c
zad 2
- 8a²b + 4ab² - 4ab = 4ab( - 2a + b - 1)
odp c