Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T20:27:28+01:00
Tłuszcze odgrywają rolę nawadniania organizmu a węglowodany są wartościa energetyczną (dają nam energię). pozdrowiąka:)
6 2 6
2009-12-07T20:28:51+01:00
Klasyfikacja tłuszczów jadalnych ze względu na pochodzenie:
zwierzęce,
roślinne,
mieszane,
modyfikowane chemicznie.


Ze względu na stan skupienia w temperaturze pokojowej:
stałe,
płynne,
półpłynne.
Większość tłuszczów roślinnych to tłuszcze płynne, tłuszcze zwierzęce są najczęściej tłuszczami stałymi. Tłuszcze modyfikowane chemicznie i mieszane mogą mieć niemal każdą, dowolną konsystencję.
W tłuszczach roślinnych zawarte są nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla.


Klasyfikacja tłuszczów roślinnych:
oleje roślinne w postaci płynnej (np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) lub stałej (np. masło kokosowe); w handlu dostępne są również mieszanki roślinnych olejów jadalnych z przewagą oleju rzepakowego jako najtańszego, występujące pod różnymi nazwami handlowymi (np. "olej uniwersalny", "olej stołeczny" i inne).
margaryna - chemicznie utwardzone oleje roślinne



Rodzaje tłuszczów zwierzęcych:
smalec wytapiany ze słoniny
łój (kuchnia) - odmiana tłuszczu otrzymywanego z bydła i owiec
masło otrzymywane z mleka
tran - jedyny olej jadalny pochodzenia zwierzęcego (otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich)


Funkcje tłuszczów:
są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii;
są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu;
nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła;
obfitują w witaminy A, D, E, K i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (wit. F);
stanowią elementy budulcowe m.in. błon komórkowych oraz wielu hormonów;
magazynują wodę.

Rodzaje węglowodanów
1. Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku.
2. Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany lub cukier trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny
3. Węglowodany złożone (wielocukry): skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.


Węglowodany spełniają w organizmach następujące funkcje:

zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U roślin magazynem energii jest głównie skrobia i inulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen

transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza

budulcowa (celuloza, hemiceluloza)

wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek.

hamują krzepnięcie krwi – heparyna

są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).
9 3 9