1.Oblicz jakim procentem doby jest 12 min.
2.Cena odtwarzacza DvD w sklepie wynosi 1800 złoty.Jak jest jego cena hurtowa,jeżeli sprzedaje się go z 25% zyskiem?
3.W pewnym stawie hodowano ryby .40% ryb w stawie to płocie,30% to karpie,15% to leszcze,12%węgorze.Ale w stawie żyją jeszcze 3 szczupaki.Ile ryb jest w stawie.?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-07T20:30:01+01:00
1.Oblicz jakim procentem doby jest 12 min.
24godziny = 1440 minut
(12:1440)*100 = 0,83%

2.Cena odtwarzacza DvD w sklepie wynosi 1800 złoty.Jak jest jego cena hurtowa,jeżeli sprzedaje się go z 25% zyskiem?
1800 = 125%
1800:125 = 1%
1% = 14,40
100% = 14,40 * 100
Cena hurtowa to 1440 złotych.

3.W pewnym stawie hodowano ryby .40% ryb w stawie to płocie,30% to karpie,15% to leszcze,12%węgorze.Ale w stawie żyją jeszcze 3 szczupaki.Ile ryb jest w stawie.?

100% - 30% - 40% - 15% - 12% = 3sztuki
3 sztuki = 3% |:3
1% = 1 rybka
1*100 = 100%
W stawie żyje 100 rybek.
1 4 1
2009-12-07T20:32:37+01:00
1. 100% - 24h=1440min
x% - 12 min
proporcja:
x*1440=100*12
x=1200/1440
x=0,8(3)%

2. 25%*1800= 1/4*1800= 450 zł
1800zł-450zł= 1350 zł - cena hurtowa

3. 40%+30%+15%+12%=97% - tyle żyje ryb + 3 szczupaki
100%-97%= 3 %

3% - 3 szczupaki
100% - x
proporcja:
3x= 300/3
x=100 - tyle ryb żyje w stawie
1 5 1