Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-07T21:27:26+01:00
Przecław Słota zasadom biesiadowania i kulturze jedzenia, która
się z tym wiąże poświęcił swój utwór z XV wieku “O
chlebowym
stole”zwany również :”Wierszem o zachowaniu sie przy stole”.
Opisuje w nim proste zasady, które obowiązywały ówcześnie na
dworach królewskich, obejmujących zamożne warstwy społeczeństwa
polskiego .
Aby nie wyjść na prostego człowieka należało nie objadać się, nie brać zbyt
dużych kawałków do ust, siedzieć na wyznaczonym przez gospodarza
miejscu, umiejętnie prowadzić rozmowę i polmikę z resztą
biesiadników zachwując przy tym rozsądek i umiar.
Jednak naistotniejszym aspektem dobrego średniowiecznego savoir-
vivru było zabawianie kobiet rozmową i dbanie o to by niczego im
nie brakowało.To kobiety łagodziły swoją obecnością czasami
nieeleganckie zachowania mężczyzn, wpływały korzystnie na ich
porywcze charaktery.
W wierszu to one zajmują się przygotowywaniem posiłku,
wyeksponowaniem go na stole, jednak tu ich rola jako gospodyń sie
kończy: pięknie, odświętnie ubrane siadają do stołu i teraz to
one są tym aspektem, którym należało się zajmować.Mężczyźni mięli
zabawiać damy opowieściami z kraju i ze świata, wiązało się to z
usługiwaniem im przy stole: dbaniem o to,by talerze i puchary
dam nie były puste.Delikatne i subtelne zachowanie przy stole
miało zapewnić kobietom powodzenie i szacunek u giermków, rycerzy
i reszty dworu. Zmieniała się bowiem ich rola na świecie, do
Polski przenikały wzorce zachodnie wsród których rosła pozycja i
znaczenie kobiety.
Z utworu Słoty dowiadujemy się że już w średniowieczu ludzie
odczuwali potrzebę miłego spędzania czasu , przy pięknie i suto
nakrytym stole w towarzystwie eleganckich kobiet:
\"Z jutra wiesioł nikt nie będzie,
Aliż gdy za stołem siędzie,
Toż wszego myślenia zbędzie\".
Potrzebowali również zasad, które to biesiadowanie by
normalizowało, nadało im odświętny, uroczysty charakter
odróżniając je od zwykłego ,codziennego posiłku.Zasady te miały
poprawić relacje miedzy ludźmi, nakreślić im w sposób jasny i
przejrzysty jak należy wyglądać, zachowywać się i być,by swoją
obecnością nie odstręczać innych.
Niezależnie od miejsca i środowiska w którym organizowana była
uczta, kojarzona była raczej z czasem wolnym a nie z
koniecznościa posilania się, bowiem w średniowieczu obfitość i
jakość jedzenia były wyznacznikami pozycji społecznej i miarą
zamożnośći ,a najlepszą okazją do pochwalenia się nagromadzonymi
dobrami, była właśnie biesiada...