Dział: Praca i moc prądu elektrycznego

1,Moc procesora wynosi 60w.W jakim czasie,podczas pracy procesor pobiera 1kwh energii?


2,Grzejnik elektryczny o oporze12(omów)pobierał prąd o natężeniu 10A.Po jakim czasie grzejnik zużył 10kwh energii?


3,jaka jest moc żarówki latarki kieszonkowej, która przy napięciu3V pobiera prąd o natężeniu100mA?

4,Przez żarówkę podłączoną do napięcia 6V płynie prąd o natężeniu 0,3a. Oblicz moc, jaka wydzieli się na żarówce. Jaka wydzieli się na niej moc, jeżeli napięcie zwiększymy o 50% ?


Błagam rozwiąż mi te zadania..;) z góry barrdzo dziękuję

3

Odpowiedzi

2009-12-08T14:44:10+01:00
2009-12-08T14:45:53+01:00
1. P = 60 W = 0,06 kW
W = 1 kWh

W = P * t
1 = 0,06 * t
t = 17 h

2. R = 12
I = 10 A
W = 10 kWh
t = ?

R = U/I
12 = u/10
U = 120 V

P = U * I
P = 120 * 10
P = 1200 W = 1,2 kW

W = P * t
10 = 1,2 * t
t = 8 h

3. U = 3V
I = 100 mA = 0,1 A

P = U * I
P = 3 * 0,1
P = 0,3 W

4. a) U = 6V
I = 0,3 A

P = U * I
P = 6 * 0,3
P = 1,8 W

b) U = 9 V
I = 0,3 A

P = 9 * 0,3
P = 2,7 W
3 3 3
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T17:30:36+01:00
1.
P = 60 W = 0,06 kW
W = 1 kWh
t = ?

W = P * t
t = W / P
t = 1kWh / 0,06kW = 16,7 h

2.
R = 12Ω
I = 10 A
W = 10 kWh
t = ?

R = U/I
U = R * I
U = 12Ω * 10A = 120 V

P = U * I
P = 120V * 10A = 1200 W = 1,2 kW

W = P * t
t = W / P
t = 10kWh / 1,2kW = 8,3 h

3.
U = 3V
I = 100 mA = 0,1 A

P = U * I
P = 3V * 0,1A = 0,3 W

4.
U₁ = 6V
I = 0,3 A
U₂ = 6V + 50%*6V = 6V + 3V = 9 V

P = U * I
P₁ = 6V * 0,3A = 1,8 W
P₂ = 9V * 0,3A = 2,7 W
8 4 8