Siewka Złota
1) Środowisko życia.
2)Cechy charakterystyczne.
3)Co stanowi pokarm?
4)Ciekawostki.


Tylko na 2 linijki Krótko i na TEMAT.Z góry Dziękuję. =) Te zaadani z przyrodzy nie które są fajne a nie które nie hehe. Jeszcze raz z góry thx=).











1

Odpowiedzi

  • ala1
  • Początkujący
2009-12-08T15:47:03+01:00
Siewka złota (Pluvialis apricaria) - średni ptak wędrowny z rodziny siewkowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

Pluvialis apricaria apricaria - Wyspy Brytyjskie, północno-zachodnie Niemcy, Dania oraz południowa i środkowa część Półwyspu Skandynawskiego oraz Finlandii oraz wschodnie wybrzeże Bałtyku. Populacja z Wysp Brytyjskich częściowo wędrowna. Ptaki ze Skandynawii zimują w środkowej i południowej Europie oraz północnej Afryce.
Pluvialis apricaria altifrons - środkowa i wschodnia Grenlandia, Islandia, Wyspy Owcze oraz Laponia i północno-wschodnia Europa po Półwysep Tajmyr. Ptaki z Islandii zimują na Wyspach Brytyjskich, we Francji, na Półwyspie Iberyjskim. Ptaki z Tajmyru zimują na wybrzeżach Morza Kaspijskiego i Morza Śródziemnego.
W Polsce niegdyś gnieździł się P. a. apricaria, obecnie regularnie na przelotach spotyka się oba podgatunki.

Cechy gatunku
Samiec w szacie godowej ma wierzch ciała złotożółty, z ciemnymi cętkami. Spód ciała czarny. Kolor złoty od czarnego oddziela szeroki biały pas biegnący od głowy po tył ciała, gdzie najszerszy jest na pokrywach podogonowych, które są przez to całkowicie białe. Samica w szacie godowej podobna do samca, lecz czarny spód pokryty jest białymi plamkami. Obie płci w szacie spoczynkowej mają jasny spód. Szyja i pierś żółtawe, a pozostała część biała. U P. a. altifrons w szacie godowej czarna plama na spodzie ciała samca jest większa, zaś samica ma żółtawe poliki z ciemnymi plamkami.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 25-30 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 55-75 cm
waga ok. 155-310 g
Biotop
Tundra, lasotundra, w strefie umiarkowanej bagna. Na zimowiskach pola uprawne, pastwiska i łąki.
Gniazdo
Na ziemi.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu - lipcu 4 jaja.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 28-31 dni przez obydwoje rodziców.
Pożywienie
Owady i inne bezkręgowce uzupełnione pokarmem roślinnym.
Ochrona
Gatunek chroniony.
4 2 4