Odpowiedzi

2009-09-03T19:01:16+02:00
126/7=18 kg -tyle 24 zołnieży dzienie zjada chleba
18/24=0,75kg-tyle dziennie 1 zołnierz zjada chleba
36*0,75=27kg-tyle dziennie 36 żołnieży zjada chleba
27*9=243kg-tyle przez 9 dni 36 żołnierzy zjada chleba
sorry za błędy ort.
4 4 4
2009-09-03T19:26:52+02:00
7dni-126kg
1dzień-18kg (126/7)

24żołnierzy-18kg
1żołnierz-0,75kg (24/18)
36żołnierzy-27kg (0,75*36)

1dzień-27kg
9dni-243kg (27*9)

Potrzeba 243kg chleba.
2009-09-03T19:44:08+02:00
126:7=18 kg -24 zołnierzy

18:24=0,75kg- dziennie 1 zołnierz

36*0,75 = 27kg- dziennie 36 żołnierzy

27*9=243kg tyle trzeba przygotować chleba dla 36 żołnierzy na 9 dni