W Krakowie 20(stopni)E jest godzina 9:00 czasu słonecznego . Jaką długość geograficzną mają miejsca nad którymi góruje wtedy słońce (czyli jest godzina 12:00 czasu słonecznego)?

Należy.:
A.Oblicz różnicę czasu słonecznego.
B.Na podstawie różnicy czasu obliczyć długość geograficzną.

BŁAGAM POMÓŻCIE!!!

2

Odpowiedzi

2009-12-08T17:13:52+01:00
A
12 h - 9 h = 3h
3h = 180 min

b
1 stopień to 4 min
wiec 180/4 = 45

20 stopni E + 45 stopni = 65 stopni E
31 4 31
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T17:15:49+01:00
12 h - 9 h = 3 h
1 h = 15°
3 h = 45°
20° + 45° = 65°
Odp: Miejsca, nad którymi góruje wtedy słońce mają długość geograficzną 65°E ; )
38 4 38