Odpowiedzi

2009-09-04T08:51:56+02:00
-⅜:15-0,125:15= -(3/8): 15 -(1/8): 15=( -(3/8)-(1/8)):15=
-(4/8):15= -(1/2)* (1/15)= -(1/30)

¹⁹₅₃ × 2²₃ - 2,6 × ¹⁹₅₃= (19/53)* (8/3) - (26/10)* (19/53)= (19/53)* ((8/3)-(26/10))= (19/53)* ((80/30)-(78/30))= (19/53)* (2/30)= (19/53)* (1/15)= 19/795

Te zadania polegały na grupowaniu,
wytłumaczę na łatwiejszym przykładzie:

x*a + y*a= a*(x+y)

Wyraz który się powtarza można wyciągnąć przed nawias (ale tylko w przypadku dzielenia lub mnożenia), a do nawiasu wcisnąć pozostałe obliczenia przy wyrazie sprzed nawiasu).
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2009-09-04T09:11:46+02:00
-⅜:15-0,125:15=
=-(3/8)*1/15 -(1/8)* 1/15=
=-1/40-1/120=
=-3/120-1/120=
=-4/120=
=-1/30

¹⁹₅₃ × 2²₃ - 2,6 × ¹⁹₅₃=
=(19/53)* (8/3) - (26/10)* (19/53)=
=(19/53)*(8/3-26/10)=
=19/53*(80/30-78/30)=
=19/53*2/30=
=19/53*1/15=
=19/795
pozdrawiam dagmara
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-04T10:34:31+02:00
-⅜:15-0,125:15=
=-(3/8)*1/15 -(1/8)* 1/15=
=-1/40-1/120=
=-3/120-1/120=
=-4/120=
=-1/30

¹⁹₅₃ × 2²₃ - 2,6 × ¹⁹₅₃=
=(19/53)* (8/3) - (26/10)* (19/53)=
=(19/53)*(8/3-26/10)=
=19/53*(80/30-78/30)=
=19/53*2/30=
=19/53*1/15=
=19/795