Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T18:24:43+01:00
Negatywne:
- oddziaływują na niższe i wyższe rośliny oraz ich diaspory, a także na grzyby pasożytnicze, hamując lub blokując ich wzrost
-produkują specyficzne substancje chemiczne trujące.

pozytywne:
- użyźniają glebę
- są pokarmem dla zwierząt

9 3 9
2009-12-08T18:25:59+01:00
Negatywne:
- oddziaływują negatywnie na niższe i wyższe rośliny oraz ich diaspory, a także na grzyby pasożytnicze, hamując lub blokując ich wzrost

-produkują specyficzne substancje chemiczne trujące.

Pozytywne:
- zapoczatkowuja procesy glebotwórcze, próchnicy w glebie,

-zapoczatkowuja proces sukcesji (powstawanie nowego ekosystemu),

- chronią fotobionta przed zbyt intensywnym promieniowaniem słonecznym poprzez absorbcję światła i promieniowania ultrafioletowego.

-zasiedlają skały i środowiska skrajnie ubogie, gdzie do tej pory mogły żyć jedynie bakterie i glony.

-produkują specyficzne substancje chemiczne (związki organiczne, pochodne kwasów tłuszczowych i fenoli), które mają właściwości bakteriobójcze, bakterio-statyczne.

-dają schronienie oraz stanowią dla zwierząt ( bezkręgowców) źródło pożywienia.

-porosty regulują wilgotność środowiska, w istotny sposób kształtując jego mikroklimat.

-są czynnikiem sprzyjającym zachowaniu w miarę długotrwałej i równomiernej wilgotności w lesie.

-zastosowanie w przemyśle perfumeryjno-kosmetycznym przy utrwalaniu zapachów,

- przy produkcji lakmusu i środków zwalczających roślinożerne owady i ślimaki oraz jako wskaźnik przy datowaniu podłoża skalnego.

-w medycynie ludowej do wyrobu tamponów tamujących krwotoki , jako środka przeciwkaszlowegoczyprzy leczeniu kataru, kaszlu, gruźlicy, epilepsji, a nawet jako lek na porost włosów.

- w medycynie wykorzystuje się lecznicze właściwości niektórych porostów, (np. leki stosowane w leczeniu nieżytu dróg oddechowych oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy)

- porosty często wykorzystywane są jako wskaźniki czystości powietrza(wysoka wrażliwość porostów na zanieczyszczenie powietrza )

- stały się także składnikiem wielu kuchni narodowych, np. w Japonii

tyle wystarczy?
6 4 6