Odpowiedzi

2009-12-08T20:17:19+01:00
X³+x²+25x+25=0 wyciągasz przed nawias x² i 25
x²(x+1)+25(x+1)=0 i tutaj jest taka zależność że (x+1) przepisujesz a x² i 25 dodajesz do siebie i wychodzi (x²+25) i wtedy te dwa rownania mnożymy przez siebie...:)
(x+1)(x²+25)=0
x=-1 lub x²=-25 ∉D(dziedzina) (żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da nam -25 wiec ta odpowiedz nie należy do rozwiazania)
odp; x=-1

i musi być taka odp innej niema
2009-12-08T20:19:13+01:00
X³+x²+25x+25=0
x²(x+1)+25(x+1)=0
(x+1)*(x²+25)=0
x+1=0 v x²+25=0
x=-1 v Δ=0-4*25=-100
odp x=-1