Odpowiedzi

2009-12-08T20:34:02+01:00
Bilety dla doroslych - 10zl
dla dzieci - 7 zl
Sprzedano - 81

80% - 552
100% - x

100% = 690

81x = 690


2 1 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T20:47:20+01:00
Najpierw skorzystamy z równania proporcji:

552zł / 80% = z / 100%
z (wartość sprzedanych biletów bez potrącenia 20%) = 552*100 /80 = 690zł.


x - bilety droższe
y - bilety tańsze

Mamy układ równań:
x+y = 81
10x + 7y = 690

x = 81-y
10(81 - y) + 7y = 690

x = 81-y
810 - 10y + 7y = 690

x = 81-y
810-3y = 690

x = 81-y
-3y = 690 - 810 = 120

x = 81-y
y = 120/3 = 40

x = 41
y = 40

Sprzedano 41 biletów droższych i 40 tańszych.

Sprawdzenie:
41 biletów * 10zł = 410zł
40 biletów * 7zł = 280zł
410zł + 280zł = 690zł
690zł * 0,2 = 138zł. (to jest odtrącone 20%)
690zł = 138zł = 552zł


2 4 2