Odpowiedzi

2009-12-08T21:04:37+01:00
A) 30a-20-15a-6>20a-30
-5a> -10
a<2
b) (trzeba obydwie strony pomnożyć przez 2)
x-3>8
x>11
c) ( a tu przez 3)
8-2x>18
-2x>10 //: -2
x<-5
d)(tu też przeba przez 3 pomnozyc)
2x+12≥12x-78
-10x≥ -90
x≤9
e) ( tu trzeba pomnozyc obydwie strony przez 15
5x+5- 30≤6x- 36
-x≤-11
x≥11
f)4x-12-12x+18>-18
-8x>-24
x<3
g)x-3-4<48-4x
5x<55
x<11
h)8x-8-3x+35≥12
5x≥-15
x≥-3
i)-12y+72-8y+76≤48
-20y≤-100
y≥5
j)2-1,5x- (7,5-5x)/5<2,1-0,1x
10-7,5x-7,5+5x<10,5-0,5x
-2x<7
x>-3,5
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T21:31:55+01:00
10(3a-2)-3(5a+2)>5(4a-6)
30a-20-15a-6>20a-30
15a-20a>-30+26
-5a>-4 /*(-1)
5a<4
a<4/5

b)
(x-3)/2>4 /*2
x-3>8
x>8+3
x>11

c)
(8-2x)/3>6 /*3
8-2x>18
-2x>18-8
-2x>10 /*(-1)
2x<-10
x<-5


d)
(2x+12)/3≥4x-26 /*3
2x+12≥3(4x-26)
2x+12≥12x-78
2x-12x≥-78-12
-10x≥-90 /*(-1)
10x≤90
x≤9


e)
(x+1)/3 - 2≤ [2(x-6)]/5 /*15
5(x+1)-30≤6(x-6)
5x+5-30≤6x-36
5x-6x≤-36+25
-x≤-11 /*(-1)
x≥11

f) (2x-6)/3 - (4x-6)/2 > -3 /*(-6)
2(2x-6) - 3(4x-6)>-18
4x-12-12x+18>-18
-8x>-18-6
-8x>-24 /*(-1)
8x<24
x<3

g)(x-3)/4 - 1 ≤12-x /*4
x-3-4≤48-4x
x+4x≤48+7
5x≤55
x≤11

h)
(2x-2)/3 - (x-7)/4 ≥1 /*12
4(2x-2)-3(x-7)≥12
8x-8-3x+21≥12
5x≥12-13
5x≥-1
x≥-1/5


i)
(-4y+24)/4 +(-2y+19)/3≤4 /*12
3(-4y+24) +4(-2y+19)≤48
-12y+72-8y+76≤48
-20y≤48-148
-20y≤-100 /*(-1)
20y≥100
y=5

j)½(4-3x)- [2.5(3-2x)]/5≤ -0,7(3-1/7x)
(4-3x)/2 -(7,5-5x)/5 ≤ -21/10+1/10x /*10
5(4-3x)-2(7,5-5x)≤-21+x
20-15x-15+10x-x≤-21
-6x≤-21-5
-6x≤-26 /*(-1)
6x≥26
x≥26/6
x≥13/3
x≥4 1/3