Odpowiedzi

2010-12-05T19:36:03+01:00

 

We wszystkich przykładach należy wykorzystać wzory sróconego mnożenia, przprowadzć redukcję wyrazów podobnych, a na koniec dopiero podstawić.

 

a) 4(5y+1)(1-5y)-5(4x+1)(1-4x)=4(1- 25y²) - 5(1-16x²) = 4-100y²-5+80x²=

= 80x²-100y²-1=80 * (-1)² - 100 * 0,1 -1 =80-10-1=69

 

b) (x+2y)² +(2x-y)²- 5(x-y)(x+y)=x²+4xy+4y²+4x²-4xy+y²-5(x²-y²)=

=5x²+5y²-5x²+5y²=10y²=10*(0,1)²=10*0,01=0,1

 

c) 3y(3y-2x)-(3-x)(x+3)-(x-3y)²=9y²-6xy-(9-x²)-(x²-6xy+9y²)=

=9y²-6xy-9+x²-x²+6xy-9y²=-9