Zadanie jest takie ,wyobrazmy sobie pewien skansen,chcemy zwiedzic wszystkie obiekty oznaczone literami od A do E.Zakladamy ze przejscie 1 km zajmuje 15 min. a kazdy obiekt bedziemy ogladac przez 10 min.obliczy trzeba ile czasu potrzeba na przejscie calej trasy. Oto dlugosci trasa A do B ma 1,08km trasa B do C ma 1,26km trasa Cdo D 1,15km a trasa D do E 1,32

3

Odpowiedzi

2009-09-05T10:20:13+02:00
Obliczamy cały czas oglądania obiektów
5 - ilość obiektów do zwiedzania
10 min - czas oglądania jednego obiektu
5*10 = 50 min

Obliczam całą długość trasy
|AB| = 1,08 km
|BC| = 1,26 km
|CD| = 1,15 km
|DE| = 1,32 km

|AE| =
|AB| + |BC| +|CD| + |DE| =
1,08 + 1,26 + 1,15 + 1,32 =
4,81 km

Obliczam czas do pokonania długości tej trasy (chodzenia)
15 min -czas przejścia 1 km
4,81 * 15 = 72,15 min = 72 15/100 min = 72 3/20 min = 72 9/60min = 72 min i 9s = 1h 12 min 9 s

Obliczam cały czas wycieczki
1 h 12 min 9 s + 50 min = 1 h 62 min 9 s = 2 h 2min 9 s
Odp.: Przejście całej trasy zajmie 2 h 2 min 9 s
2009-09-05T10:24:38+02:00
1.8km
1.26km
+ 1.15km
1.32 km
___________
5.53 km


5x15= 75

75+7.5 min= 82.5 min= 1godz 23 min
5x10= 50min

1godz 23 min + 50 min=2 godz 13 min
2009-09-05T10:50:17+02:00
Dlugość trasy: 1,08km+1,26km+1,15km+1,32km=4,81km

czas chodzeni: 4,81km*15min=72,15min=72 15/100min=72 3/20min=72 9/60min=72min 9s

czas oglądania obiektów: 5*10=50

czas wycieczki: 1h 12min 9s + 50min =1h 62 min 9s= 2h 2min 9s