Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-08T23:05:12+01:00
1. Uporządkuj jednomian 3x²×(-4y)×x
2. Wykaż, że dla dowolnej wartości zmiennej x wartość liczbowa poniższego wyrażenia jest dodatnia.
2x²+(x+6)(x-3)-2(x²+1,5x-12)

^3 to znaczy do potęgi trzeciej :)

1. 3x² × (-4y) × x = 3x^3( -4y) = -12yx^3 lub (-12 x^3y)

2. 2x²+(x+6)(x-3)-2(x²+1,5x-12) < 0
2x²+x²-3x+6x-18-2x²-3x+24 < 0
x²+6 < 0
x = pierwiastek z 6

Dla liczby dodatniej

dla x = pierwiastek z 6
(pierwiastek z 6)² + 6 = 6 + 6 = 12 więc jest większe od zera ( wartość liczbowa jest dodatnia)

Dla liczby ujemnej :

dla x =- pierwiastek z 6
(-pierwiastek z 6)² + 6 = 6 + 6 = 12 więc jest większe od zera.

ponieważ wyszło x²+6 < 0 oznacza to , że każda wartość x (dodatnia , czy ujemna) będzie większa od 0, gdyz x jest podniesiony do kwadratu :):):)
1 5 1