Wykonaj działania i przedstaw otrzymany wielomian w jak najprostszej postaci:

(2(x³-2x+4) - (x-3)(x²+5x-4))(3-2x)

Rozwiąż równania:

a) x³ - 7x² - 4x + 28 = 0
b) (x² + 3x)(x² + 4)(x² + 4x + 4) = 0

Prosił bym o jak najszybsze rozwiązanie ;] Najlepiej na jutro !! DZIĘKUJE Z GÓRY
;] tamto wcześniejsze jest blednę

1

Odpowiedzi

2009-12-09T00:16:21+01:00
Do 1 z nawiasami
(2x³-4x+8-x³-5x²+4x+3x²+15x-12)(3-2x)=(x³+2x²+15x-4)(3-2x)=
=3x³+6x²+45x-12-2x⁴-4x³-30x²+8x= -2x⁴-x³-24x²+53x-12

a x³ - 7x² - 4x + 28 = 0
x(x²-4)-7(x²-4)=0
(x²-4)(x-7)=0
x=2 i x=-2 i x=7

b (x² + 3x)(x² + 4)(x² + 4x + 4) = 0
x=0 i x=-3 i x=-2 i x=2