Cena płaszcza zmalała najpierw o 20% a następnie o 30%. Po dwóch obniżkach płaszcz kosztował 700zł. Jaka była cena początkowa?


Ile razy musi obrócić się koło o promieniu r=3cm aby pokonać drogę 2 km? Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T13:13:46+01:00
Cena po obnizkach 700zł
30% obnizka to jest 700*30%=210zł tyle wynosiła obnizka wiec
700+210=910zł tyle kosztował płaszcz przed 2 obnizka
910*20%=182zł tyle wynoisł koszt obnizki 20%
wiec 910+182=1092 tyle wynoisła cena płaszcza przed obnizka


r=3cm
drogra 2km

2km=200000cm
obwod koła
2πr
2*3π

6*3,14=18.85cm

a wiec koło wykona ok 106 obrotow


2009-12-09T13:15:46+01:00
700-100%
x - 130%

x=910

910-100%
x-120%

x=1092

zadanie 2

Obw koła

2πr
2*3π


nie wiem czy masz podana wartość dla π, na ogół jest to 3,14 więc:

6*3,14=18,84cm

ok. 106 obrotów
1 3 1